Kedim Dali

PitaPata Cat tickers

25 Eylül 2009 Cuma

Bendeniz Hashimoto :)

Uzun bir aradan sonra tekrar yazmaya başlamak kolay olmuyor. Aslında bu zaman zarfı içinde hayatımda çok farklı olaylar oldu. Öncelikle bahsetmek istediğim konu tiroit muayenem ve sonrasında yaşadığım tetkik ve analizler sonucu hastalığımın adları…



Sevgili M.Ö. ile beraber Profesöre gittiğimde çok heyecanlı ve tedirgindim. Ama Dr Bey gayet sakin, olgun ve bilgili ruhuyla bizi karşıladı. Anemnez (hastalık öyküsü) ve fiziki muayeneden sonra, haklı olarak bu iki nodülün ne olduğunu öğrenmemiz açısından bizden İnce İğne Biyopsisi yaptırmamı istedi. Ayrıca kan tahlilime ek ilaveler yaptırmamı söyledi. Onları yapıp tekrar Dr Bey ile görüşmek üzere ayrıldık.


İşte bu biyopsi, işin içine girince gerçekten tedirgin oldum. Neler oluyor, bir sorun çıkarsa ne olur diye! Yaptırması da ayrı bir dert, sonucu beklemesi ayrı ve belki de sonuçtan sonrası da… Allahtan biyopsi sonucum temiz çıktı, daha öncesinde biyopsimi yapan sevgili Uzm.Dr. ve muayene eden Profesörün de tahmin etmiş olduğu üzere koloidal bir hücre yapım varmış. Çok şükür! Gerçekten de çok iyi uzmanlarla karşılaştım, ve bu süreçte özellikle sevgili M.Ö. ve dostlarım A. , F. Ve Y. in hep yanımda/telefonun ucunda sevgilerini ve iyi dileklerini hep hissettim. İnsanın dostu olmalı bu hayatta….sizi çoook seviyorum.


Netice olarak nodüler guatr ve Hashimoto hastalığı* teşhisi ile her gün hayat boyu şimdilik 25 mikrogram hormon almaya hüküm giydim, mutluyum.





*Tiroid bezi yetmezliğinin en sık nedeni Hashimoto Hastalığı geçirmektir. Hashimoto hastalarının hemen tamamında hipotiroidi kalıcı olarak yerleşir. Bu hastalıkta tiroid bezi, nedeni bilinmeyen bir şekilde küçülür ve hormon yapacak hücreler azalır; sonuçta tiroid hormonu az yapıldığından tiroid yetmezliği ortaya çıkar.

9 Eylül 2009 Çarşamba

Muayene :)

Bugün 2005 ten beri vücudumda bulunan ve bu sene yanına arkadaş bir ikinci nodül almış olan tiroidimi göstermek üzere bir profesöre gideceğim. Ne ile karşı karşıya olduğumu bilmediğim için biraz heyecanlıyım. Her ne kadar tababetin içinde de olsam ve internette araştırma da yapmış olsam da iki nodüllü bir tiroidi taşımak ve artık kan değerlerimin değişmiş olması beni tedirgin etti. Umarım herşey sağlıklı bir şekilde gelişir.

3 Eylül 2009 Perşembe

SU!

Dün gittiğimiz büyük alışveriş marketine esas gitme sebebimiz başka idi. Sebebi bana 1Lt lik su şişeleri almaktı. Çünkü ben su içmeyi hep unutuyorum.Bu yüzden kendime masamın üstüne pet şişeyi koyuyorum ve gördükçe içiyorum.Eminim bunu bir çok kişi çoktan yapıyordur, utanarak belirtmeliyim ki ben daha yeni başladım. Aslında uzun zamandır yorgunluk çekmemin sebeplerinden biri de belki sudur??? :))))








suyun faydaları için:




suyun özellikleri:


Çim Bakım Takvimi

Aslında ben kendi minik çimime nasıl bakacağımı bilmediğim için internetten araştırdım ve her sayfada aşağı yukarı bu notlar vardı. Esas orijin yazı kime ait olduğunu bilemiyorum, o yüzden adını ve/veya linkini yazmayacağım.
Dün sevgili M.Ö. ile sanıyorum hayatımda ilk defa gittiğim büyük alışveriş marketinden çim için uzun yarayışlı çim gübresi aldık ve hemen dönüşte uğradığım çiçekçiğe sordum -nasıl yapılmalı diye. O da işini elinden alıyorum diye pek istemeyerek birşeyler geveledi. Çok enteresan, acaba herkes bahçıvan mı tutmalı veya bakım için onlara mı başvurmalı? Gerçi zaten ben, ondan marketten aldığım güzel dandik 3'lü çiçek saksıma cam güzelleri aldım. Üstelik ayıp olmasın diye de ona diktirdim, ücretini fazlasıyla ödemek koşuluyla-ben de ekmesini bildiğim halde. Neyse ama gerçekten yardımcı olmak istemedi. Ama hiçbir şey keyfimi bozamaz! Akşam üstünü bekledim ve sulayıp inanılmaz cimri bir şekilde çime gübreleri saçtım. Neden az saçtığıma gelirsek, yazın başında baharda da çiçeklerime özel gübre koyayıp demiştim çok koymuş olduğumu farkettiğimde çoktan yanmışlardı :( Umarım bu sefer başarılı olmuşumdur :)


Ocak
Ocak ayı içinde çim alanınız için yapabileceğiniz tek şey dökülen yaprakları temizlemektir. Bu yağışlı ve çoğunlukla soğuk dönemde çimleriniz için yapabileceğiniz pek fazla bir işlem yoktur. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Donmuş çimlerin ve alanınızda oluşan göllenmelerin üzerinde yürümeyin. Bunlar alanınıza zarar verir. Ocak ayı alanınızda kullandığınız aletleri, makinaları bakımdan geçirmeniz için ideal bir aydır. Şaka bir yana bundan sonraki işler gayet ciddiyetle yapılmalıdır.
Şubat
Ilıman bölgelerde çim bakım zamanı Şubat ayı içinde başlayabilir. Ortaya çıkan solucanlarla savaşa yine bu ay içinde başlayabilirsiniz. Ancak Mart ayı gelmeden alanınızda biçim yapmayın. Eğer ekim yapmayı planlıyorsanız, havalar iyi gittiği sürece Şubat ayı içinde toprağınızı hazırlamaya başlarsınız. Şubat ayının ikinci yarısında Ege ve Akdeniz bölgesinde ekim yapmaya başlayabilirsiniz.
Mart
Çim alanlarda çalışma programı aslında Mart ayında başlar. Çimlerin büyümeye başladığı, hava ve tÇim alanlarda çalışma programı aslında Mart ayında başlar. Çimlerin büyümeye başladığıoprak durumlarının iyi olduğu bu dönemde, dökülmüş yaprakları ve alanınızdaki çöpleri temizlemek için tırmıklama yapın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tırmıklarken çime zarar vermemektir. Orası bitince komşunun bahçesini de temizleyip bahşişinizi alın(payıma düşeni de bana gönderin). Kış ayları boyunca ayaza maruz kalmış çimleri silindirlemek iyi bir yoldur. Bu ay içinde yapacağınız ilk biçimde çiminizin üst kısmından alın. Bu dönemde yapılacak alçak biçim alanda sararmalara neden olabilir. Biçim için alanın kuru olduğu bir günü seçin. Bu ay için ayda iki biçim yeterli olacaktır. Mart ayı içinde yapılacak tek iş biçim değildir. Alanda hastalık olup olmadığını da bu ay içinde gözlemleyebilirsiniz. Eğer gerekli ise ilaçlama yaparsınız.
Nisan
Gübreleme ve zararlı mücadelesi çimlerinizin ve zararlıların hızla büyüdüğü Nisan ayı sonuna doğru başlar. Toprak sıcaklığının arttığı Nisan ayının ikinci döneminde çimlerinize Amonyum Nitrat uygulamanız faydalıdır. Bu ay içinde çimlerinizin fazla uzamasını engelleyecek sıklıkta biçim yaparsınız. Yine de ev bahçelerinde çimlerinizin boyunu 2.5 cm den aşağıya indirmeyin. Nisan ayı kıştan zarar görmüş bölgeler için ara ekim yapılmasının uygun olduğu bir aydır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde bu ay içinde ekim yapılabilir.
Mayıs
Mayıs ayı ile birlikte daha sık biçime başlarsınız. Çimlerinizin boyunu daha kısaltabilirsiniz. Bütün aylar içinde Mayıs ayı zararlılarla savaş için en uygun aydır. Zararlılarla savaş için havanın iyi olduğu bir günü seçmeyi unutmayın. Ayrıca çiminiz kuru, toprağınız ise nemli olmalı. Çim ekimini Mayıs ayının ikinci yarısına kadar tamamlamalısınız. Çim alanınıza azot takviyesi yapabilirsiniz. Bu ay içerisinde toprak genellikle nemlidir ama bazen kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer böyle bir durum meydana gelirse çimlerinizde bir problem meydana gelmesini beklemeden sulamaya başlayın.
Haziran
Haziran ayı içersinde kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşırsanız, biçim boyunuzu daha uzun tutun. Haziran ayıyla birlikte yaz gübrelemesi zamanı başlar. Eğer çiminizde renk değişiklikleri ortaya çıkmışsa Amonyum Nitrat kullanabilirsiniz. Bazı zararlılar Mayıs ayı içerisinde yaptığınız zararlı savaşından kurtulmuş olabilir. Haziran ayı bunlarla savaşmak için uygun bir dönemdir.
Temmuz
Temmuz ayı içinde düzenli olarak biçime, sulamaya ve tırmıklamaya başlayın. Ev bahçeleri için Temmuz ayının en büyük problemi ailenin tatile gitmesidir. Evinizden uzak kaldığınızda bahçenizle ilgilenecek ve biçim yapabilecek bir yardımcı bulmaya çalışmalısınız. Eğer Haziran ayı içerisinde gübreleme yapmamışsanız ve yeterli suyunuz var ise azot uygulaması yapabilirsiniz.
Ağustos
Ağustos ayında da Temmuz ayında yapılan işlemler devam ettirilir. Siz tatildeyken bahçeniz bakımsız kalmışsa yapılacak en iyi şey çimlerin boyunu hemen kısaltmamaktır. İlk önce hafifçe üst kısımlarını biçin bir kaç gün sonra çimlerinizin boyunu kısaltmaya başlayın. Ağustos sonralarına doğru ekim işlemlerine başlayabilirsiniz. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde son gübreleme yapılmalıdır.
Eylül
Çim bakımında sonbahar programı Eylül ayıyla başlar. İlk yapılacak iş çimlerin boyunu sonbahara uygun bir boya alçaltmaktır. Solucanlar bu ay içinde aktif duruma gelirler. Bu dönemde ortaya çıkabilecek zararlılar için zirai ilaç bayilerinin tavsiye edeceği ilaçlar kullanılabilir. Eylül ayı bütün bölgelerimizde tohum ekmek için en uygun aydır. Eylül ayının birinci yarısında Ege ve Akdeniz Bölgelerinde son gübreleme yapılmalıdır.
Ekim
Ekim ayı içinde düzenli biçim sona erer. Çim alanınızın üstüne dökülen yapraklar temizlenmediği takdirde çiminize zarar verir ve solucan probleminin artmasına neden olur. Bunun için alanınızı süpürmeyi ihmal etmeyin. Ekimin birinci yarısında tohum ekim işi sona erer.
Kasım
Kasım ayı içerisinde çim alanınızda yapacağınız işlemler oldukça azalır. Bu işlemler alanınızı yapraklardan ve diğer çöplerden temizlemek ve eğer alanınızda solucan varsa ilaçlama yapmaktır. Eğer istenirse alanınızı kıştan korumak için yanmış, elenmiş ve fumige edilmiş çiftlik gübresi serilebilir. Ayrıca Kasım ayında bahçeniz için kullandığınız bütün alet ve makinaları temizleyip, kaldırmaya başlayabilirsiniz.
Aralık
Aralık ayı yoğun geçen bir bakım döneminden sonra dinlenme zamanını müjdeler. Dikkat edilecek en önemli nokta ıslak veya donmuş çim alana zarar vermekten kaçınmaktır. Ama sakın iş bitti sanıp da rehavete kapılmayın , çünki önümüzde Ocak ayı var ve işlere yeniden başlıyoruz. Şimdiden size kolay gelsin.