Kedim Dali

PitaPata Cat tickers

17 Ağustos 2009 Pazartesi

Sporu sabah değil akşam yap!


Sevgili M.Ö. ile uzun zamandır sabah yürüyüş ve koşularımızı aksattığımıza karar verip bu hafta tekrar başlamaya karar verdik. Salı Perşembe ve Pazar sabahları olacaktı ki; Salı yapamayacağımızı, canım M.Ö. ün işi dolayısıyla diyelim- anladık. Neyse Çarşamba Cuma Pazar olacak dedik, bu hafta itibariyle. Hatta bu konuda kesin kararlı olduğumu belirtmek için de mobil telefonumdaki alarmı kurdum, gün ve saat dilimlerini ayarladım. Ama kısmete bakın ki, bu sabah işten fırsat bulup okumaya başladığım e-gazetenin birinde bir yazıyla karşılaştım ve bilgilendirme olsun diye yazayım dedim. Biz sabah 7 ile 8 arasında yürüyüş yapardık, duş kahvaltı ve işe gidiş. Aslında süper görünüyordu.



İŞTE 24 SAATLİK ZAMAN DİLİMİ
İnsanda 24 saat içerisinde faaliyet gösteren önemli sirkadien* olaylarından örnekler veren Küfrevioğlu, şunları söyledi:
“Saat 01.00 vücut kendini uykuya programlar. Dikkat azaldığından bu saatte çalışanların hata yapma olasılığı, dolayıyla iş ve trafik kazası riski artar. Saat 02.00 en derin uyku halidir. Saat 07.00 kan basıncının en keskin yükselmeye geçtiği andır. Vücut hala zayıf safhadadır. Bu nedenle spor yapmaktan kaçınılmalıdır. Spor yapılırsa kalp ve dolaşıma gereksiz yere yüklenilmiş olur. Sindirim organları bu saatte iyi çalışır, güzel bir kahvaltı için iyi bir zamandır. Saat 08.00 nikotinin sağlığa en fazla zarar verdiği saattir. Kahvaltıdan sonra içilen sigara, damarları her zamankinden daha da fazla daraltır. Saat 07.30 bağırsak hareketliği hızlanır. Saat 10.00 vücut en yüksek ısısına ulaştığı için verimlilik en üst düzeydedir. Bellek dinamiktir. Ancak 10.00- 12.00 arası kalp krizi riskine sık rastlanır. Saat 17.00 tansiyon ve dolaşım çok iyi durumda olduğu için spor için en iyi saattir. Saat 18.00 akşam yemeği için iyi bir saattir. Pankreas özellikle aktiftir. Saat 21.00 uykuyu tetikleyen melatonin salgılanmasının başlanma anıdır. Sindirim organlarının günlük görevi sona erdiğinden, bu vakitte yenilen her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden kalır. Saat 22.30 bağırsak hareketliliği baskılanır.” **


Bu açıklamaya göre, 17:00 ile 18:00 saat dilimi arasında spor yapmamız öneriliyor. Bu da bilmem ki kimin çalışma saatlerine uyar? Belki öğretmen arkadaşlarımızınkine uyar. Bir de sanıyorum küçük çocuklu ve /veya bebekli annelerin saatleri tam uyuyor, doğa ne muhteşem değil mi? Bu sirkadyen bana uymadı anlaşılan, hem de bir çok yönüyle. Bu konuda biraz düşünüp kararımı bildireceğim  Sağlıkla dikkatle farkında yaşayın!

*sirkadien:yirmi dört saatlik döngü anlamına gelir. Vücudun yirmi dört saat içerisinde gerçekleştirdiği fonksiyonların geneli içinde kullanılır. Uyku süresinin, kaç defa tuvalete gidildiğinin, ne kadar su tüketildiğinin, kısaca metabolizmanın gerçekleştirdiği her işlevin bu döngü içerisinde bir yeri vardır. (itü sözlük)




**http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=950014&Date=17.08.2009&CategoryID=79

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder